Home » 2015 » Interview met Sepp Kusstatscher, Basisinkomen-activist uit Zuid Tirol (Italië) sinds 1989

Interview met Sepp Kusstatscher, Basisinkomen-activist uit Zuid Tirol (Italië) sinds 1989

Sepp Kusstatscher in Otjivero Namibië 2008
Sepp Kusstatscher in Otjivero Namibië 2008

 

Interview met  Sepp Kusstatscher

Herinnert u zich nog uw eerste kennismaking met het idee van een Basisinkomen?

Heel goed. Ik kreeg een boek onder ogen in 1989, geschreven door Lieselotte Wohlgenannt en Herwig Büchele: “Den öko-sozialen Umbau beginnen: Grundeinkommen.” (Beginnen met de eco-sociale opbouw: basisinkomen). Beiden maken heel duidelijk dat de ecologische en sociale probleemgebieden dezelfde oorsprong hebben. Deze logica was voor mij zo intrigerend dat het Basisinkomen mij sindsdien in zijn grip heeft.

Wat was uw eerste bijdrage aan het Basisinkomen?

Tijdens een conferentie in Berlijn in 2008. Ik nam daaraan deel als lid van het Europese Parlement nadat ik het idee van een Basisinkomen had geïntroduceerd in een voorstel voor het Europese Parlment om armoede terug te dringen.

Welke gebeurtenis herinnert u zich in het bijzonder?

Tijdens de tweede Internationale Week in 2009 schreven twee artiesten melodieën voor het Basisinkomen en speelde die tijdens een Bozen-premiere. Het was een samenhangende uitvoering om het Basisinkomen naar een cultureel niveau te brengen.

Welke gebeurtenis droeg in het bijzonder bij aan de kennis van mensen die nog nooit van het Basisinkomen hadden gehoord?

  1. Dankzij ons media-werk raakten mensen met een baan in kleine steden in Zuid Tirol geïntrigeerd en nodigden zij mij uit als gastspreker. Dit waren mensen die niet veel op hadden met het “gekke idee” van een Basisinkomen, maar zij leerden het idee na verloop van tijd toch te omarmen.
  1. Een vrouwelijke student uit Meran schreef, na aanvankelijke weerstand, haar afstudeeropdracht over het Basisinkomen. Uiteindelijk waren alle leden van de examencommissie zeer onder de indruk – niet alleen haar eigen economie-docent van de examencommissie, maar ook de leden van de examencommissie van Duits, Engels en Geschiedenis. Zij allen wilden graag een kopie van haar werk in hun bezit krijgen.

Wat zou u willen voorstellen aan activisten die voor het eerst mee willen doen aan de Internationale Week maar die niet goed weten wat ze moeten doen?

Ik geef niet graag algemeen advies hierover. Eén voorstel: praat met jonge mensen die weinig toekomstperspectief hebben en vertel hen over het Onvoorwaardelijk Basisinkomen.

Wat is uw toekomstvisie over het Basisinkomen, in uw land en wereldwijd?

Ik ben het eens met Götz Werner: creëer eerst een kritieke massa! Als veel mensen op de hoogte zijn van het concept, zal het ook op de politieke agenda komen. Alles wat er gaande is op internationaal niveau, bijvoorbeeld het verheugende nieuws uit Namibië en vele andere plaatsen, is goed voor de overtuigingskracht. In Italië is er geen grote beweging omdat in de meeste regio’s voor de allerarmsten zelfs geen basisvoorzieningen zijn.

Wat zijn uw plannen voor de Week van het Basisinkomen van dit jaar?

Media relaties! Wij hier in Zuid Tirol zijn met slechts weinig activisten en hebben niet de mankracht voor meer activiteiten dit jaar. We hebben geholpen om de Internationale Week van de grond te krijgen. Nu zijn we blij dat er meer activiteiten worden ontplooid in steeds meer landen in Europa en dat BIEN al na tien jaar een blijvend resultaat laat zien met de mogelijkheid om alle crises te ontgroeien.

 

Aankomende activiteiten

sep
18
ma
11:00 Promotie Basisinkomen op het Ple... @ Plein
Promotie Basisinkomen op het Ple... @ Plein
sep 18 @ 11:00 – 17:00
Promotie Basisinkomen op het Plein In Den Haag @ Plein | Den Haag | Zuid-Holland | Nederland
Op maandag 18 september (de dag voor Prinsjesdag) organiseert de Vereniging basisinkomen een promotiedag voor het basisinkomen. We staan met een grote tent op Het Plein naast de Tweede Kamer. Tijd: 11-17 uur Tent van … Continue reading
sep
23
za
09:30 Universeel Basisinkomen – een No... @ Universiteit St. Louis
Universeel Basisinkomen – een No... @ Universiteit St. Louis
sep 23 @ 09:30 – 13:30
Universeel Basisinkomen – een Noord-Zuid dialoog - Brussel @ Universiteit St. Louis  | Brussel | Brussels Hoofdstedelijk Gewest | België
Universeel Basisinkomen –  Verdedigen we wel hetzelfde? De discussie over het Universeel Basisinkomen groeit met de dag, zowel bij ons als elders. Maar dit project kan in België alleen worden gerealiseerd als deze wordt ondersteund … Continue reading

Interviews