Week van het Basisinkomen 2015 #Persbericht voor de 8e Week van het Basisinkomen 2015

#Persbericht voor de 8e Week van het Basisinkomen 2015

#Persbericht voor de 8e Week van het Basisinkomen 2015 post thumbnail image

internationalbasicincomeweeklogo8thVan 14 tot en met 21 september 2015 wordt de 8e week van het basisinkomen gevierd met als thema:

Basisinkomen: een sociaal vangnet voor het leven!

Dit is een internationaal gebeuren dat zijn oorsprong heeft in het initiatief van Günter Sölken in het kader van het zich vestigende Netzwerk Grundeinkommen (Netwerk Basisinkomen Duitsland). Het werd, samen met het Netzwerk Grundeinkommen en Sociale Cohesie Oostenrijk, BIEN Zwitserland, Attack Duitsland, Attack Oostenrijk en Attac Zwitserland, en met de hulp van vele onafhankelijke basisinkomen initiatieven in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland in 2008 bekend gemaakt..

Het heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een wereldwijd[1] gebeuren doordat is BIEN en UBIE (resp. “Basic Income Earth Network” en “Unconditional Basic Income Europe”) het hebben  geadopteerd. Er wordt in 27+ landen over de hele wereld aandacht op het Onvoorwaardelijk Basisinkomen[2] gevestigd.

In Nederland doe we nu voor de tweede keer op rij mee aan deze viering. De website https://week-van-het-basisinkomen.nl is hiervoor opgezet.

Er is een uitgebreid programma tot stand gekomen door de inzet van de leden van de Vereniging Basisinkomen. Op persoonlijk initiatief of in het kader van het basisteam waar zij aan deelnemen. Van deze basisteams van de Vereniging Basisinkomen zijn er nu dertien verspreid door het land actief. Ook ander teams zijn volop bezig kennis over het basisinkomen te verspreiden.[3]

Het programma kent 10 onderdelen verspreid over de week.

Deze week wordt afgesloten met een congres dat als thema heeft “Niet alle uitkeringen en toeslagen kunnen na invoering van het basisinkomen verdwijnen!”

Als je ziet hoeveel activiteiten er rond de week van het basisinkomen aan het basisinkomen zijn gewijd zou je denken dat het in Nederland inmiddels om de máánd van het basisinkomen gaat.

  • [1] Lijst met deelnemers is te vinden bij http://basicincomeweek.org/8th-international-basic-income-week-2015-list-of-participants/
  • [2] Het Onvoorwaardelijk Basisinkomen is in onze ogen een maandelijks bedrag dat voldoende is om sober van te leven, zonder dat daar een verplichting tegenover staat en ongeacht zijn inkomen, vermogen of de samenstelling van zijn huishouden voor iedereen, individueel.
  • [3] Nederlandstalig Netwerk Basisinkomen http://basisinkomen.net

Related Post